19 september, 2014 Fredrik Hansson

ÄR E-HANDEL = LYSANDE AFFÄRER?

Under ännu en tidig och vacker fredagsmorgon var jag på plats på MiH´s frukostmöte på DUNKERS i Helsingborg. Huvudföredragshållaren denna gång var Magnus Månsson, som är VD för nelly.com. På ett par minuter hade denna högoktaniga och karismatiska man lyckats att få 400 personer att ställa sig upp, hoppa, dansa och klappa i takt till musiken. Det här föredraget bådade gott och Magnus gjorde oss inte besvikna.

Magnus Månsson berättade med en härlig inlevelse om hur nelly.com hade gått från 17 miljoner i omsättning 2007, till att i dagsläget vara uppe i mer än 1 miljard med att bedriva nätvaruhandel över hela världen. Utan på detta, är de dessutom nummer 1 i Sverige på Facebook med 704547 likes. En helt fantastisk resa!

Men resan har inte enbart varit spikrak. Magnus talade även ödmjukt och ärligt om växtvärk problemen; om hur ett företag som går från 9 till 140 personer på ett par år, påverkas när man inte har rutiner, system och processer att hantera det dagliga arbetet med, om den dåligt förberedda flytten till Falkenberg och det kaos det skapade, samt om hur de sociala medierna bombarderade dem med kritik då kunderna inte fick sina produkter.

Därefter berättade han om hur de lyckades vända denna negativa trend som hotade att få företaget på fall – till att bli vad det är idag. Han pratade om vikten av att våga positionera sig, leda, fatta beslut (… även om vissa av dem senare visade sig vara mindre bra), verkställa idéer, att ha rätt människor vid sin sida, att hänga med i mediautvecklingen, att hela tiden förbättra och ligga steget före och hur viktigt det är att ständigt arbeta med att skydda och utveckla varumärket samt företagskulturen.

Magnus vågade sig även sig på en prognos om e-handelns utveckling. Han trodde att om inte allt för många år, skulle 50 % av modehandeln ske på nätet. – Så sköter man sina kort, ständigt arbetar med förbättring, vårdar och får ut sitt varumärke på marknaden så ser onekligen framtiden ljus ut för nätbutikerna!

Tack än en gång MiH för ett mycket bra föredrag och frukostmöte!

På återseende!